ماجرای تخریب بافت‌های تاریخی در شیراز

نویسنده : نووِل گلس
۱۴۰۱/۱۱/۲۰

گروه جامعه خبرگزاری فارس؛ نعیمه موحد : محمدمهدی کلانتری ، دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز و دبیر پویش های اتحادیه انجمن های علمی دانشجویی معماری، مرمت و شهرسازی ایران به خبرنگار فارس گفت : راه ارتباطی به طول 1000 متر و عرض نامشخص در شرایطی در حال تملک و تخریب ضرب الاجلی قرار گرفته که هیچ گونه طرح مصوبی در کمیسیون ماده پنج استان فارس و شورای عالی معماری و شهرسازی کشور ندارد.

وی افزود: به گفته شاهدان عینی، از دیروز لودرها و بولدوزرها در حال تخریب و آواربرداری بناهای تاریخی و ارزشمند این مسیر هستند و به ساکنان بناهای مستقر در این مسیر اخطار شفاهی تخلیه داده شده است و با آنکه هنوز روند تملک بناها انجام نشده ، عملیات تخریب وارد فاز اجرائی شده است.

دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز گفت : با توجه به اینکه این راه ارتباطی هیچ طرح مصوبی ندارد ، هنوز از تعداد بناهای تاریخی و ارزشمندی که برای اتصال این دو حرم تخریب خواهد شد ، اطلاعی در دست نیست. اما آنچه از بررسی آخرین تصویر هوایی برداشت میشود، اکثرا بناهای این بافت تاریخی ، ارزشمند و متعلق به دوره قاجار است. هرچند بناهای ثبت ملی شده این محدوده به نسبت کل بناهای ارزشمند و حائز ثبت عدد کمی است، اما باید گفت تعمدی برای عدم ثبت بناهای کل پهنه 360 هکتاری بافت تاریخی شیراز از سال ها پیش وجود داشته تا جهت طرح های توسعه ای ، راحت تر تخریب شوند.

تبعات اجتماعی تخریب بافت تاریخی

بسیاری از ساکنان بافت‌های تاریخی در شهر‌های مختلف که رضایت به تخلیه منازل خود و تخریب آن‌ها ندارند، براساس ماده هشت لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه‌های عمومی، عمرانی و نظامی دولت ، دستشان بسته است و با اجباری مواجهند که راه چاره‌ای برایشان باقی نمی‌گذارد و پس از چند اخطار باید شاهد تخریب ملک خود باشند. در بافت تاریخی شیراز نیز همین اتفاق در حال وقوع است. کسانی که رضایت دارند، در دو مرحله مبلغ تعیین شده از سوی کارشناس را دریافت می‌کنند، نیمی به صورت نقد و نیمی به صورت اوراق یک ساله و کسانی که رضایت ندارند، به اجبار و بعد از ورود لودر‌ها ناگزیر به تخلیه و ترک محل می‌شوند.