آتریوم چیست و چه کاربردی دارد؟
آتریوم به فضای بزرگ و باز بین ساختمان میگویند که معمولا در معماری خانه های روم باستان به عنوان حیاط مرکزی و جهت نورگیری و تهویه بهتر فضای داخلی بیشترین کاربرد را داشته است. امروزه آتریوم ها دارای چندین طبقه ارتفاع و یک سقف شیشه ای با بازشوی بزرگ هستند و به علت تهیه نور یکی از انتخاب های مناسب برای فضاهای داخلی میباشند. آتریوم ها بلافاصله پس از ورودی اصلی ساختمان قرار میگیرند. آتریوم ها به علت سقف و دیوارهای شیشه ای و وجود پوشش گیاهی، فضایی بین گلخانه و حیاط هستند اما به لحاظ قرارگیری از این دوفضا مجزا هستند. با استفاده از دیوارهای شیشه ای در آتریوم ها میتوان برای آن مرز ایجاد کرد و آن فضا را از سایر فضاها جدا نمود.
مزایای استفاده از آتریوم در فضا
• تامین نور طبیعی برای فضاهایی با پلان عمیق
• بوجود آوردن فضایی دلباز با اشکال مختلف و سقفی روباز
• فضایی طبیعی و به مراتب خصوصی جهت گردهمایی ساکنین یک فضا
• زیبا بودن و منحصر به فرد کردن دکوراسیون داخلی
• تهیه کردن تهویه مطبوع برای فضای داخلی
• کمک به حفظ و به حداقل رساندن اتلاف انرژی
مکانیزم کاری آتریوم ها در فضاها
همانطور که در بالا اشاره شد هدف استفاده از آتریوم ها تهویه مطبوع و ایجاد نور طبیعی درفضاهاست. برای ایجاد تهویه مناسب و متعادل سازی هوا باتوجه به شرایط محیطی از دریچه های بالایی و پایینی در آن استفاده میشود؛ درنتیجه باید در طراحی آتریوم ها توجه شود که میزان اتلاف انرژی و حرارت به حداقل ممکن برسد و محیطی قابل کنترل جهت رشد پوشش گیاهی نیز فراهم گردد. دمای هوا در آتریوم ها حتی باوجود عدم سیستم گرمایشی در آن، از فضای بیرون ساختمان بالاتراست و این اختلاف دما به عواملی از جمله محل قرارگیری آن، راه های انتقال حرارتی بین ساختمان اصلی و آتریوم و... بستگی دارد. لذا به علت بالابودن دمای آن در فصل تابستان میتوان از سایبان هایی با رنگ روشن و متحرک استفاده کرد تا تهویه به خوبی صورت گیرد.
کاربرد آتریوم در فضاهای داخلی
آتریوم ها مورد استفاده برای انواع سبک های دکوراسیون داخلی از جمله مینیمال، کلاسیک، مدرن و حتی سنتی میباشند. وجود درختان و گیاهان آتریوم ها را به یک طبیعت کوچک تبدیل میکنند که با قرارگیری و طراحی اصولی میتوانند حداکثر نور لازم جهت روشنایی فضا را تهیه کرده و سبب مصرف انرژی الکتریکی کمتری شوند. آتریوم ها در دکوراسیون داخلی جلوه زیبایی ایجاد میکنند و با قرارگرفتن درکنار فضاهایی مانند پذیرایی و اتاق های اداری و... میتوان تجربه داشتن یک حیاط مرکزی سنتی را فراهم کنند؛ تا افراد بتوانند درکنارهم درفضایی زیبا دورهم جمع شوند.
نکات مهم در طراحی آتریوم ها
• قرارگرفتن در ضلع جنوبی بنا به علت بهره بردن از بیشترین نور
• استفاده از سایبان و دریچه ها جهت کنترل نور و ایجاد تهویه مناسب
• توجه به مسئله ی مهار آتش جهت جلوگیری از انتشار و سرایت آتش به طبقات بالاتر
انواع آتریوم
• آتریوم با سقف شیشه ای:
اشعه خورشید با طولموج کوتاه، از شیشه میگذرد، اما هنگام بازگشت، به دلیل طول موج بلند نمیتواند از شیشهها عبور کند و مجددا به داخل محیط بازمیگردد. همین امر سبب گرم شدن محیط میشود.
• آتریم با دریچه یا سقف متحرک:
سایبان متحرک قابلیت کنترل نور و تهویه هوا در فصل سرد و گرم سال دارد.
• آتریوم به صورت فضای روباز:
ساختار آتریوم به گونه ای می باشد که گویی یک باغ کوچک و یا حیاط را به فضای داخلی ساختمان پیوند داده است.
تفاوت بین وید و آتریوم
ویدها همانند آتریوم ها نیز معمولا در فضای میانی و در همه طبقات اجرا میشوند تا دید طبقات نسبت به یکدیگر بیشتر شوند اما برخلاف آتریوم ها سقفشان بسته است و امکان نورگیری را ندارند. همچنین برای ویدها معمولا دیواری دورتادور آن تعریف نمیشود و همان دیوارهای ازهم فاصله گرفته ساختمان هستند.
بیشتر بخوانید
در پایان
نوشتن کار جالبیه که از هزاران سال همراه ما بوده و کمک کرده تا همیشه به روز باشیم، ما در نووِل گلس Novel Glass | طراحی و اجرای انواع نرده شیشه ای، پارتیشن اداری و ... فضا رو به شکلی آماده کردیم تا شما بتوانید مطالب حوزه صنعت شیشه رو در اختیار داشته باشید.
نووِل گلس Novel Glass | طراحی و اجرای انواع نرده شیشه ای، پارتیشن اداری و ... با داشتن بهترین مشاورین و متخصصان در حوزه شیشه و آینه، بهترین خدمات را به تمامی عزیزانی که بالاترین سطح رضایتمندی را می خواهند ارائه می دهد. اگر شما علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه اجرا و خدمات نووِل گلس Novel Glass | طراحی و اجرای انواع نرده شیشه ای، پارتیشن اداری و ... هستید؛ با ما تماس بگیرید .
شما برای ارسال نظر باید اول وارد سایت شوید
ورود به سایت